Werken in de Verzekeringen

In de financiële dienstverlening zijn er ontzettend veel richtingen waar je je in kunt specialiseren. Zo kun je bijvoorbeeld werken in de verzekeringen, je kennis loslaten op KYC-gebied, je specialiseren als CDD-er of aan de slag met alles omtrent beleggen. Maar heb je ook wel eens gedacht aan werken met verzekeringen? Lees snel verder!

Verzekeringsadvies is alles wat te maken heeft met de adviesgeving rond het afsluiten van verzekeringsproducten. Hieronder wil ik je graag meenemen in de mogelijke beroepen die je kan uitoefenen in de verzekeringsbranche. Ook benoem ik de bijbehorende competenties, papieren en loopbaanpaden.

Wat doe je als adviseur binnendienst verzekeringen?

Als binnendienst adviseur verzekeringen ondersteun jij je collega’s van de buitendienst. Dit doe je op meerdere vlakken, van klantcontact en administratie tot commerciële acties. Waar de buitendienst adviseur de input bij de klant ophaalt, ga jij hier vervolgens mee aan de slag. 

Binnendienst verzekeringen is een functie waarin je de spin in het web bent. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de klant, maar bewaakt ook de voortgang van de lopende dossiers en houdt korte lijntjes met de buitendienst.

Vaak worden verzekeringsadviseurs onderscheiden tussen adviseurs particulier en adviseurs zakelijk. Dit betreft de portefeuille dat je als adviseur beheert. Vind je het leuk om particulieren te woord te staan over hun persoonlijke verzekeringen? Of ga je graag in gesprek met mkb’ers en andere zakelijke relaties om een verzekeringsproduct op maat te regelen? Een mix is natuurlijk ook mogelijk.

Als junior binnendienst adviseur verzekeringen wordt je verantwoordelijk om een aantal dossiers van a tot z correct te laten verlopen. Je houdt nauw contact met alle stakeholders buiten én binnen het kantoor. Daarnaast wordt je vaak ingezet als eerste lijn om klantvragen telefonisch en via mail te beantwoorden. Junior beginnen meestal als adviseur particulier en ontwikkelen zich na verloop van tijd tot adviseur zakelijk.

Als senior binnendienst adviseur verzekeringen ben je in de lead van alle lopende dossiers, dus je zult meerdere ballen tegelijk moeten hooghouden. Om alle verschillende uiteenlopende dossiers tot een goed einde te brengen, ben je op de hoogte van het gehele proces rondom de acceptatie. Je springt in waar nodig om de meest uitdagende vraagstukken met jouw expertise op te lossen.

Als binnendienst medewerker verzekeringen kun je:

  • Klanten adviserend en commercieel te woord staan;
  • Commerciële kansen spotten en benutten;
  • Zorgvuldig, nauwkeurig en kritisch te werk;
  • Jouw brede kennis over het vakgebied inzetten;
  • Goed en accuraat plannen en communiceren met je collega’s.

Wat doe je als adviseur buitendienst verzekeringen?

Als buitendienst adviseur verzekeringen ga je de grotere portefeuilles binnen je kantoor verzorgen. Je gaat langs bij en in gesprek met mkb’ers, directeurs en andere zakelijke relaties om hen verzekeringsproducten te verkopen. Iemand werkzaam in de buitendienst verzekeringen is vrijwel altijd een adviseur zakelijk.

Buitendienst verzekeringen is een functie waarbij je voornamelijk op bezoek bent bij relaties. Je wordt (op afstand) ondersteund door je collega’s van de binnendienst en acceptatie. Je bent verantwoordelijk voor het onderhouden en vergroten van een portefeuille met hoofdzakelijk zakelijke klanten.

Als buitendienst adviseur verzekeringen kun je:

  • Klanten adviserend en commercieel te woord staan;
  • Commerciële kansen spotten en benutten;
  • Integer, kwalitatief sterk advies geven;
  • Bemiddelen met verzekeringsmaatschappijen.

Wat doe je als acceptant verzekeringen?

Als acceptant verzekeringen beoordeel je verzekeringsaanvragen over schadeverzekeringen (en bij sommige werkgevers ook hypotheekaanvragen) van klanten. Jij bepaalt op basis van actuele wet- en regelgeving en de interne strategie of de schadevergoeding wordt uitgekeerd. Je balanceert hierbij de belangen en risico’s van de klant en de geldverstrekker.

Acceptatie verzekeringen is een midoffice-functie, waarbij je zowel te maken krijgt met administratieve werkzaamheden als klantcontact. Je bent de communicatieve schakel met de binnen- en buitendienst en met aanvragers, en verantwoordelijke voor de verzekerings- en hypotheekaanvragen.

Als junior acceptant verzekeringen ben je vooral nog bezig met de kerntaken van verzekeringsacceptatie: het beoordelen van de verzekeringsaanvragen, accepteren van risico’s en vaststellen binnen welke voorwaarden de risico’s worden geaccepteerd. Ook breng je offertes uit, beheer je de portefeuille en verzorg je de polisopmaak. Je komt in aanraking met verschillende soorten klanten en dossiers, doet ervaring op en houdt jezelf op de hoogte van ontwikkelingen.

Als senior acceptant verzekeringen heb je aanvullende verantwoordelijkheden: het behandelen van zakelijke aanvragen en de lastigste cases, het verrichten van een tweede controleronde van dossiers en het trainen van junior personeel. Je zult goed ‘out of the box’ moeten kunnen denken om speciale dossiers een (goed onderbouwde) uitzondering van de reguliere acceptatienormen te kunnen geven. Hiervoor kun je bouwen op jouw ervaring en diepgaande kennis.

Als acceptant verzekeringen kun je:

  • Zeer goed analytisch denken;
  • Nauwkeurig werken;
  • Kansen en risico’s afwegen;
  • Je inleven in de stakeholders.

Wat zijn de ondersteunende functies in verzekeringen?

Naast de bovengenoemde adviesrollen binnen verzekeringen bestaan er ook nog talloze ondersteunende functies in deze branche. Zo heb je de pure front office (klantenservice) en backoffice (administratie), die meestal niet bezig zijn met adviesgeving. Ook teamleiders en vestigingsmanagers beoefenen een ondersteunende rol, hoewel zij vaak ook uit het verzekeringsadvies komen en hier deels nog mee bezig zijn. Tot slot zijn er overkoepelende specialistische functies als Compliance, CDD en KYC binnen organisaties waar veel ervaring en kennis voor nodig is op het gebied van financiële wet- en regelgeving.

Welke Wft’s heb je nodig in verzekeringen?

Je hebt als adviseur verzekeringen de volgende Wft’s nodig:

  • Wft Basis
  • Wft Schade particulier
  • Wft Schade zakelijk
  • Wft Inkomen
  • Wft Vermogen

Met de Wft’s Basis en Schade particulier voldoe je aan de diplomering Adviseur Verzekeringen Particulier en mag je klanten adviseren. Daarna kun je je met aanvullende Wft’s verder specialiseren.

Wft Basis

De Wft Basis is het minimum diploma dat je nodig hebt om advies te mogen geven over verzekeringen. Bovendien is Wft Basis vereist als je aanvullende Wft-diploma’s wilt behalen. Iedereen in de binnendienst, buitendienst, acceptatie en schadebehandeling heeft dit diploma nodig, voor ondersteunende functies is Wft Basis een pré.

Wft Schade Particulier

Het diploma Wft Schade Particulier is dé sleutel die deuren naar functies in de verzekeringen doet openen. Met deze Wft kun je in alle richtingen binnen het verzekeringswezen aan de slag.

Voor functies in de binnendienst-, buitendienst- en acceptatie particulieren en in de schadebehandeling volstaat Schade Particulier meestal. Wil je je takenpakket uitbreiden of je juist verder specialiseren, dan kun je je verder diplomeren met de Wft’s Schade Zakelijk, Inkomen en Vermogen. Bij senior functies worden vaak één of meer van deze Wft’s gevraagd.

Je mag onder andere particulieren adviseren over:

  • Vermogensrisico’s;
  • Bezitsrisico’s;
  • Zorg en ongevallen;
  • (Begeleiding bij) Schadeprocessen.

Wft Schade Zakelijk

Schade Zakelijk is het aanvullende diploma op Schade Particulier waarmee je ook zakelijke relaties mag adviseren. Dit diploma is vaak nodig om de volgende stap in je carrière als verzekeringsadviseur te zetten. Zo kun je hiermee de kant op van adviseur zakelijk, acceptant zakelijk, schadebehandelaar zakelijk of van leidinggevende.

Je mag onder andere zakelijke klanten adviseren over:

  • Vermogen- en bezitsrisico’s;
  • Zakelijke verzekeringen;
  • (Begeleiding bij) Schadeprocessen.

Wft Inkomen

Met de Wft’s Inkomen en Vermogen mag je als verzekeringsadviseur meer (soorten) advies leveren en meer soorten producten verkopen. Je maakt jezelf als adviseur zo nog breder inzetbaar. Met Wft Inkomen mag je op basis van het klantprofiel adviseren over collectieve en individuele inkomensverzekeringen. Ook ken je de wetgeving rond arbeidsongeschiktheid.

Je mag onder andere adviseren over:

  • Loondoorbetalingsverplichtingen;
  • Eigenrisicodragerschap;
  • Sociale zekerheid.

Wft Vermogen

Als verzekeringsadviseur mag je met Wft Vermogen advies geven over overlijdens- en oudedagsvoorzieningen en andere vermogensproducten. Pensioen is voor jou het belangrijkste onderdeel in het Wft Vermogen, met als belangrijkste verzekering de AOV.

Je mag onder andere adviseren over:

  • Het beheer van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin;
  • Vermogensopbouw;
  • Nabestaanden- en oudedagsvoorzieningen.

Meer over de Wft-diploma’s weten? Lees ons uitgebreide artikel over Wft’s! Wil je je verder verdiepen in de financiële dienstverlening? Lees dan ook ons verhaal over verzekeringen!

Bekijk ook onze blogartikelen