In de financiële dienstverlening zijn er ontzettend veel richtingen waar je je in kunt specialiseren. Zo kun je bijvoorbeeld werken in de verzekeringen, je kennis loslaten op KYC-gebied, je specialiseren als CDD-er of aan de slag met alles omtrent beleggen. Maar heb je ook wel eens gedacht aan werken met hypotheken? Lees gauw verder!
Door Benjamin Clement
Misschien weet je hier het fijne nog niet van af, maar ook de hypotheeksector is ontzettend tof, afwisselend en uitdagend. Hieronder wil ik je graag meenemen in de mogelijke beroepen die je kunt uitoefenen in de hypotheekmarkt. Ook de bijbehorende competenties, papieren en loopbaanpaden komen aan bod.
Wat doe je als hypotheekadviseur?
Het eerste waar je aan zult denken is natuurlijk de hypotheekadviseur. Een vraag die ik vaak hoor is “hoe divers kan deze baan nou zijn?”. Dat zal je verrassen!
Laat ik eerst kort toelichten wat Hypotheekadvies in de kern inhoudt. Als adviseur help je een grote diversiteit aan klanten. Je krijgt dus niet alleen te maken met starters die hun eerste woning kopen.
Klanten willen hun bestaande lening oversluiten om zo lagere lasten te krijgen, of gaan verbouwen en willen bijlenen. Wellicht gaan ze verhuizen, scheiden of kunnen ze het huis niet meer betalen.
En dit is nog maar het topje van de ijsberg. De hamvraag in al deze voorbeelden: wat is de (persoonlijke en financiële) situatie van de klant, en wat is daarin een passende oplossing voor de (woon)wens van de klant?
Jouw meerwaarde als hypotheekadviseur is dat je de klantsituatie van A tot Z goed in beeld kunt brengen. Van risicobereidheid tot beschikbaar spaargeld en van toekomstplannen tot de huidige bouwstaat van de woning.
Aan jou de taak om uit al deze factoren een helder en goed passend advies te vormen waarin jij rekening houdt met de belangen van alle betrokken partijen.
Als hypotheekadviseur heb je papieren nodig: de Wft-diploma’s Basis, Hypothecair, en Vermogen.
Waar kun je werken als hypotheekadviseur?
De eerste keuze die je maakt is of je gaat werken bij een intermediair of bij een bank. Bij De Vacature Makelaar werken we enkel samen met partijen die als intermediair werken.
Intermediairs hebben namelijk als meerwaarde dat zij onafhankelijk hypotheekadvies kunnen geven, omdat zij bij alle verschillende partijen (er zijn er zo’n 45 in Nederland) de hypotheekleningen aan kunnen vragen. Dit worden ‘aanstellingen’ genoemd.
Banken hebben hun eigen adviseurs in dienst. Als hypotheekadviseur van bijvoorbeeld de ING of Rabobank kun je enkel de producten van je eigen bank ‘verkopen’ aan de klant.
Dit betekent niet dat je de klant een poot uit probeert te draaien. Ook als hypotheekadviseur bij een bank dien je altijd het klantbelang voorop te houden en eerlijk en gedegen advies te geven.
Uiteraard hebben de grootbanken allemaal een ruime productpropositie en kunnen zij vaak specialistische oplossingen bieden voor hun klanten.
Je krijgt hier als adviseur over het algemeen een wat hoger salaris en je hoeft niet van 45 geldverstrekkers alles af te weten, waardoor je je kunt specialiseren op de producten van de bank zelf.
Word je hypotheekadviseur binnendienst of buitendienst?
Er nog een andere smaak toe te voegen: wil je een functie in de binnendienst of buitendienst? Oftewel, ontvang je klanten online en op kantoor of ga je bij hen thuis langs?
Bij sommige partijen kun je binnendienst en buitendienst ook combineren op basis van de klantwens.
Tot slot is er nog één belangrijk punt om te benoemen: het bemiddelingsdeel.
Zodra de klant het advies van de adviseur heeft ontvangen wordt een aanvraag ingediend bij de geldverstrekker. Dat betekent dat er een dossier wordt gevormd met daarin een heel scala aan documenten. Dit loopt uiteen van paspoorten tot jaarverslagen van een onderneming.
Het verschilt per werkgever of jij als hypotheekadviseur hier actief mee aan de slag gaat. Sommige banken en intermediairs hebben daarvoor hypotheekbemiddelaars in dienst (verderop meer over deze functies). Maar als jij ergens aan de slag gaat is het dus belangrijk om te weten wie het hypotheekdossier voor de klant gaat bemiddelen.
Vind jij dit een leuke en interessante werkzaamheid? Of verlies jij jezelf he-le-maal in het adviseren en wil je je hierop concentreren? Kies voor de partij die bij je past!
Wat doe je als hypotheekacceptant?
Zoals gezegd zijn er meer functies in de hypotheken dan hypotheekadviseurs. Je zult ongetwijfeld vacatures voorbij hebben zien komen voor ‘hypotheekacceptanten’. Wat doen deze mensen nu eigenlijk van dag tot dag?
Ook hierop is het geen eenduidig antwoord te geven. De kern van de functie het beoordelen en accepteren van hypotheekdossiers die worden ingediend door hypotheekadviseurs.
Zo simpel als dat klinkt, zo uitgebreid en diep is de functie in werkelijkheid. Als hypotheekacceptant heb je bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor een scala aan verschillende aanvragen.
In deze functie kun je wederom bij een bank of intermediair werken. In het laatste geval dien je dus van meerdere geldverstrekkers de voorwaarden te kennen.
In deze functie begin je als junior acceptant. Je komt in aanraking met verschillende soorten klanten en dossiers, doet ervaring op en houdt jezelf op de hoogte van ontwikkelingen.
Geldverstrekkers zijn onderhevig aan wetswijzigingen, marktschommelingen en intern beleid, waardoor de voorwaarden van leningen constant wijzigen. Tel daar ongeduldige hypotheekadviseurs en een oververhitte hypotheekmarkt bij op en je zult begrijpen dat jouw kennis en kunde uitstekend dienen te zijn.
Jij bent uiteindelijk degene die een ingediende aanvraag op juistheid beoordeelt. Voldoet deze aan alle normen? Past de financiering op inkomen van de klant? Misschien werk je ergens waar je zelf BKR checks uitvoert.
Is de aanvraag correct? Dan maak jij het rentevoorstel in orde en verstuurt deze samen met de lijst van aan te leveren bewijsstukken.
In de regel worden hypotheekdossiers tweemaal nagekeken, door twee aparte acceptanten. Senior acceptanten verrichten de tweede controleronde; dit zijn acceptanten met meer kennis, ervaring en verantwoordelijkheden.
Als senior acceptant ben je daarom vaak degene die speciale dossiers behandelt. Deze dossiers worden ook wel ‘explains’ genoemd. Dit zijn aanvragen die eigenlijk niet volgens de acceptatienormen mogen passen, maar waar een hypotheekadviseur een (goed onderbouwde) uitzonderingspositie voor aanvraagt.
Hier is veel ervaring en diepgaande kennis voor nodig. Daarnaast moet je ook ‘out of the box’ kunnen denken. Tenslotte coachen senior acceptanten ook vaak de junior acceptanten.
Wat doe je als hypotheekbemiddelaar?
Er zijn nog meer functies in de prachtige hypotheekmarkt te ontdekken. Ik ga hier inzoomen op de rol van hypotheekbemiddelaar, ook wel backofficer hypotheken of commercieel assistent hypotheken genoemd.
Als hypotheekbemiddelaar ben je een spin in het web, maak je de klantreis van A tot Z mee, signaleer je problemen en los je deze zelfstandig op. Kortom: je bent essentieel voor het slagen of falen van een financieringsaanvraag.
De leercurve van een hypotheekbemiddelaar is steil, maar geeft je ook de kans om door te groeien naar een functie van hypotheekadviseur.
Elke intermediair en bank heeft hun eigen werkwijze voor de hypotheekbemiddelaar. Dit één van de redenen dat de functie ook wel backofficer hypotheken of commercieel assistent hypotheken wordt genoemd.
Bij de ene partij zullen je werkzaamheden pas starten zodra de aanvraag gedaan is terwijl je bij de andere partij juist zelf de aanvraag moet controleren en indienen.
Hoe dan ook is deze functie ontzettend afwisselend. Klanten variëren van nerveus tot juist heel amicaal en zitten hoe dan ook vol met vragen.
Je maakt de klantreis drie tot zeven weken mee en bent degene die de klanten belt zodra hun hypotheek rond is. Je zult stevige trommelvliezen moeten hebben want het gejuich als mensen hun droomwoning dankzij jou kunnen financieren zal oorverdovend zijn!
Wat zijn overige (ondersteunende) functies in hypotheken?
Naast de bovengenoemde adviesrollen binnen hypotheken bestaan er ook nog talloze ondersteunende functies in de branche.
De meestvoorkomende zijn de frontoffice hypotheken (klantenservice) en backoffice hypotheken (administratie). Deze zijn meestal niet bezig zijn met adviesgeving. Denk hierbij aan rollen in speciaal beheer, facturatie en rente-afdelingen.
Ook teamleiders en vestigingsmanagers beoefenen een ondersteunende rol, hoewel zij vaak nog deels met hypotheekadvies bezig zijn.
Tot slot zijn er overkoepelende specialistische functies als Compliance, CDD en KYC binnen organisaties waar veel ervaring en kennis voor nodig is op het gebied van financiële wet- en regelgeving.
Welke Wft’s heb je nodig in hypotheken?
Je hebt als adviseur hypotheken de volgende Wft’s nodig:
- Wft Basis;
- Wft Hypothecair krediet;
- Wft Vermogen.
Wft Basis
De Wft Basis is het minimum diploma dat je nodig hebt om advies te mogen geven over hypotheken. Bovendien is Wft Basis vereist als je aanvullende Wft-diploma’s wilt behalen.
Iedereen in de binnendienst, buitendienst en acceptatie heeft dit diploma nodig, voor ondersteunende functies is Wft Basis een pré.
Wft Hypothecair krediet
Als hypotheekadviseur en -acceptant is het Wft-diploma Hypothecair krediet de grondslag voor je werkzaamheden. Je weet hoe het kredietverleningsproces in zijn werk gaat en hoe je kwalitatief bemiddelt en adviseert bij de verkoop van hypothecair krediet. Daarbij ben je op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving.
Wft Hypothecair Krediet is dus essentieel om te kunnen bemiddelen in hypotheken, de kern van je vak.
Je mag onder andere adviseren over:
- Inkomensrisico’s;
- De leencapaciteit;
- De verschillende hypotheekvormen;
- Recht van hypotheek;
- Fiscale behandeling;
- Sociale zekerheid.
Wft Vermogen
Het Wft Vermogen is vaak een tweede vereiste voor hypotheekadviseurs. Je mag hiermee namelijk levensverzekeringen afsluiten, wat een onderdeel is van de hypotheekbemiddeling. Ook kun je advies geven over oudedagsvoorzieningen, waaronder lijfrenteverzekeringen.
Je mag onder andere adviseren over:
- Het beheer van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin;
- Vermogensopbouw;
- Nabestaanden- en oudedagsvoorzieningen.
Aanvullende Wft’s in hypotheken
Met de volgende Wft-diploma’s breid je het aantal verzekeringen uit waarover je mag adviseren.
- Wft Schade Particulier;
- Wft Pensioenen.
Meer over de Wft-diploma’s weten? Lees ons uitgebreide artikel over Wft’s! Wil je je verder verdiepen in de financiële dienstverlening? Lees dan ook ons verhaal over de hypotheekmarkt!